De gezelligste schaatsclub van het Noorden
Schaatsen kiezen
Klik op de button onderaan voor het downloaden van de totale informatie.

Het kiezen van de juiste schaats.

BEGINNERS

Het is niet makkelijk om voor een bepaald type schaats te kiezen. Voor de beginners zouden wij graag de houten schaats (Friese Doorloper) of de Easy-Glider willen aanbevelen.

GEVORDERDEN

De kinderen zitten op schaatsles om te leren schaatsen. Ze hoeven niet allemaal Sven Kramer of Irene Wüst te worden maar het zou fijn zijn als ze veel plezier in schaatsen krijgen, hebben en houden.

In de eerste jaren zorgen Easygliders ervoor dat kinderen de enkelspieren en onderbeenspieren oefenen. Deze leer fase doorlopen al onze potentiële Sven Kramers. De één heeft daar wat langer tijd voor nodig dan de ander.

Meer informatie
Schaatsen slijpen
Klik op de button onderaan voor het downloaden van de totale informatie.

Inleiding

Als je wilt gaan schaatsen moet je er natuurlijk voor zorgen dat je schaatsen goed scherp zijn. Met scherpe schaatsen heb je meer grip. Zonder scherpe schaatsen kun je dus ook niet goed je techniek oefenen.

Ook een ronding is erg belangrijk. Een ronding wil zeggen dat je ijzer niet kaarsrecht is van de onderkant, maar dat er een boog in geslepen hoort te zijn van tussen ongeveer 19 tot 25 meter. Standaard wordt hiervoor 21 meter gebruikt, maar er zijn schaatsers die liever met een andere boog in hun schaatsen rijden. Een ronding heb je nodig om je schaatsen te sturen, zowel op het rechte eind als in de bocht.

Voor het slijpen van je schaatsen moet je een slijpblok hebben. Als je veel schaatst, kun je zelf één aanschaffen.

Om een ronding in je schaatsen te maken is een veel groter apparaat nodig. Dit kun je dus niet zelf doen, maar de meeste schaatswinkels kunnen dit wel. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld bij Hayma in Stiens terecht.

Meer informatie
Onderhoud
Klik op de button onderaan voor het downloaden van de totale informatie.

Onderhoudstips

Onderhoud & opbergen

Om optimaal van uw schaatsen te kunnen genieten, raden wij u aan deze handleiding goed door te lezen. U kunt veel plezier aan uw schaatsen beleven, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Wij adviseren u daarom de volgende adviezen op te volgen. Hier volgen allereerst enige onderhoudstips:

Meer informatie
Ook een eigen website voor je club?
Kijk op www.clubopmaak.nl
© 2019 TV De Molen